הקלה משמעותית בקבלת אזרחות גרמנית לצאצאי ניצולים שגרו בגרמניה

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

שיתוף הפוסט
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב print

הקלה משמעותית בקבלת אזרחות גרמנית לצאצאי ניצולים שגרו בגרמניה

התיקון לחוק מקנה אפשרות של קבלת אזרחות גרמנית לכל הצאצאים של אזרחים, תושבים, או נתינים שגרו בגרמניה ועזבו אותה לאחר 30 בינואר 1933 ועד ל-8 במאי 1945

 

בחודש אוגוסט 2021 נכנס לתוקף חוק המגדיל משמעותית את מעגל הזכאים לאזרחות גרמנית. יהודים רבים עזבו את פולין ומדינות נוספות והיגרו לגרמניה במהלך שנות העשרים והשלושים למאה העשרים. רוב היהודים האלה חיו בגרמניה במעמד של נתינות או תושבות אך לא היו אזרחים גרמניים. יהודים אלה וצאצאיהם, ללא הגבלה בין דורית, זכאים לאזרחות גרמנית ובלבד שגרו בגרמניה לפני עלית היטלר לשלטון, 30 בינואר 1933 ועזבו אותה עד ל-8 במאי, 1945, מועד נפילתו של המשטר הנאצי. לגבי קטינים, יש הרחבה, מספיק שהיו תושבים גם רק לאחר 30 בינואר 1933 ובלבד שגרו בגרמניה ועזבו אותה עד ל-8 במאי, 1945.

להבדיל מחוקי העבר, אין חשיבות אם מבקש האזרחות מחזיק באזרחות זרה נוספת, והאם שירת בצבא זר. ניתן לעביר את האזרחות הגרמנית מדור לדור ואפשר "לדלג" בין דורות. כך לדוגמה, נכד או נין, יליד ישראל, של ניצול שואה שעלה מגרמניה באותה תקופה, זכאי לקבלת אזרחות גרמנית מבלי שאביו יקבל את האזרחות הגרמנית. קטין מעל גיל 16 יכול לבקש את האזרחות הגרמנית בעצמו, בעוד שקטין מתחת לגיל 16 צריך להגיש את הבקשה לאזרחות גרמנית ביחד ובהסכמת שני הוריו.

בני זוג של מי שקיבל אזרחות גרמנית לא זכאים אוטומטית לקבלת אזרחות גרמנית. קבלת האזרחות הגרמנית לבני זוג מותנית במגורים משותפים בגרמניה למשך לפחות 5 שנים וגם אז אינה מובטחת אלא תלויה בנסיבות של כל מקרה לגופו.

 

ניסיון של למעלה מ-20 שנה בתחום

אמנם התיקון לחוק, מרחיב את מעגל הזכאים, אך מדובר בהליך מורכב שבמסגרתו צריך להראות תשתית מתאימה של מסמכים בגרמנית המקנים את הזכאות וצריך לקשור באמצעות אישורים נוטריוניים של מסמכים מתורגמים לגרמנית בין ניצול השואה לבין המבקש, צאצא שלו. ההליך כולו, לרבות הניירת הנלווית מנוהל בשפה הגרמנית ודורש ידע רב והתמקצעות. משרדינו בעל ניסיון של למעלה מ-20 שנים בהסדרת אזרחות אירופאית. במשרד פועלים גם מומחים בתחום הגנאולוגיה לאיתור מסמכים בארכיונים בישראל ובגרמניה לצורך הנחת תשתית משפטית לקבלת האזרחות הגרמנית.

הדרכון הגרמני הוא אחד הדרכונים "החזקים" ביותר בעולם. הוא מדורג שני הטוב ביותר במדד הנלי ושות', דירוג עולמי של מדינות על מידת חופש התנועה שמקבלים אזרחיהן במדינות אחרות בעולם.

 

יתרונות הדרכון הגרמני

דרכון גרמני מאפשר בין היתר, תנועה חופשית במדינות האיחוד האירופאי, עבודה, ומגורים ללא מגבלות בכל מדינות האיחוד האירופאי, לימודים בחינם או בהטבה משמעותית בכל מדינות האיחוד האירופאי, קבלת תנאים סוציאליים למתגוררים באיחוד האירופאי, כניסה לארה"ב ללא ויזה, הקלה בקבלת גרין קרד לארה"ב, קנדה ואוסטרליה, כניסה למדינות שלא ניתן להיכנס אליהן עם הדרכון הישראלי, הטבה לאנשי עסקים, לדוגמא, הטבה בתנאי קבלת משכנתא לקנית נכסים באיחוד ועוד.

 

לזכאים, מומלץ להסדיר האזרחות כבר עכשיו

לזכאים לאזרחות גרמנית, מומלץ לפעול בזריזות ולפתוח בהליכים לקבלת האזרחות הגרמנית כבר עכשיו, שכן לחוקי אזרחות יש נטייה להשתנות בעיקר לאור שינוי באווירה הפוליטית במדינה, והשינויים יכולים להיות גם שינויים לרעה ובין רגע. כך לדוגמא, ממש לאחרונה, השתנו לרעה הקריטריונים לקבלת אזרחות פורטוגלית עבור צאצאי האנוסים מספרד ופורטוגל, והחל מספטמבר 2022 למבקשים חדשים יהיה כמעט בלתי אפשרי לקבל את האזרחות הפורטוגלית.

 

לכתבה במקור

שיתוף הפוסט
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב print

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן