חלון הזדמנויות חדש לקבלת דרכון אוסטרי

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

שיתוף הפוסט
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב email
שיתוף ב print

חלון הזדמנויות חדש לקבלת דרכון אוסטרי

התיקון שביצע הפרלמנט האוסטרי בנוגע לזכאות לקבלת אזרחות אוסטרית מאפשר לעשרות אלפי אזרחים ישראלים וצאצאיהם להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית. בנוסף, החל מה-1 במאי, 2022 יכנסו לתוקף תקנות חדשות שמרחיבות אפילו יותר את מעל הזכאים לאזרחות אוסטרית.

בתחילת חודש ספטמבר 2020 נכנס לתוקפו תיקון היסטורי אותו תיקן הפרלמנט האוסטרי והמתייחס לזכאות בקבלת אזרחות אוסטרית.

 

סליידר אוסטריה

 

עשרות אלפי ישראלים וצאצאיהם זכאים להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית

מנתונים ראשוניים מתברר שעשרות אלפי אזרחים ישראלים וצאצאיהם זכאים, בעקבות תיקון זה, להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית. למי שבקיא בהליך, ההגשה היא (לכאורה) פשוטה ואינה כוללת, מעבר להוכחת זיקה לנרדף שעזב את אוסטריה, דרישות נלוות כמו בבקשת אזרחויות אחרות כגון: ידיעת השפה הגרמנית ו/או שהות במשך תקופה מסוימת בגבולות אוסטריה.

בהתאם לדבר התיקון, כל יהודי, גבר או אישה, בעל אזרחות אוסטרית שהיה תושב קבע בין השנים 1933-1945 בגבולות של מדינת אוסטריה היום ואפילו גם תושב קבע חסר אזרחות או בעל אזרחות של אחת מהמדינות שהיו בעבר שייכות לקיסרות האוסטרו הונגרית אשר נאלץ לעזוב, בין השנים 1933-1955, את גבולותיה של אוסטריה היום, זכאי לאזרחות אוסטרית עבורו ועבור כל צאצאיו וצאצאי צאצאיו לרבות צאצאים מאומצים. מגישי הבקשה חייבים להוכיח כי האבות הנרדפים (persecuted ancestor) עומדים בדרישות הפשוטות (לכאורה) כפי שהן מתוארות לעיל.

 

מעגל הזכאים לאזרחות אוסטרית אמור לגדול בקרוב

עו"ד ערן וגנר, גניאולוג מומחה אשר משרדו וצוותו מתמחים בהסדרת אזרחות אירופאית למעלה מ-20 שנה, מסביר שהרשויות האוסטריות עמלות עתה להרחיב את היריעה של התיקון ההיסטורי האמור. התקנות החדשות צפויות להיכנס לתוקף ב-01 למאי, 2022. מעגל הזכאים יגדל לגבי הצאצאים הבאים:

  1. צאצאים של אזרחי או תושבי אוסטריה, נרדפי הנאצים, שנשלחו מאוסטריה למחנות ההשמדה ואשר לא שרדו את נוראות העיתים.
  2. צאצאים של אזרחי או תושבי אוסטריה בעלי אזרחות של אחת ממדינות הקיסרות האוסטרו גרמנית ששמו קץ לחייהם באוסטריה החל מ-30 בינואר 1933.
  3. צאצאים של אזרחים או תושבים אוסטרים בעלי אזרחות של אחת ממדינות הקיסרות האוסטרו גרמנית שנרצחו על אדמת אוסטריה ע"י הנאצים החל מ-30 בינואר 1933.
  4. צאצאים של אזרח אוסטרי שעזב את אוסטריה לפני ה-1 בינואר 1933 ולא חזר לאוסטריה על רקע רדיפה (לדוגמה, בגין היותו יהודי) – גם במקרה זה הצאצאים זכאים לאזרחות אוסטרית.
  5. צאצאים של מי שהיה בעבר אזרח או תושב אוסטרי בעל אזרחות של אחת ממדינות הקיסרות האוסטרו הונגרית, אך איבד את אזרחותו ובלבד שעזב את המדינה לאחר ה-1 בינואר 1933. לדוגמא, צאצאים של אישה ממוצא פולני שבטרם חתונתה הייתה אזרחית אוסטרית או תושבת אוסטריה אך התחתנה עם גבר ממוצא תורכי וכתוצאה מהנישואין הפכה לאזרחית תורכית ואיבדה את אזרחותה הפולנית. גם במקרה זה, הצאצאים שלה יהיו זכאים לקבלת אזרחות אוסטרית.

 

בהקשר לתיקון האמור מפרט עו"ד וגנר שלהבדיל מהמצב שהיה קיים טרם תיקון החוק, הורחבה עתה יריעת הזכאות והיא מאפשרת הגשת בקשה גם לאלו שהם בעלי אזרחויות זרות נוספות, מלבד האזרחות הישראלית, ואפילו גם לאלו ששירתו בשירות קבע בצבא זר (למשל: צה"ל) או עבדו בשירות המדינה. עוד הוא מוסיף ומציין שיריעת הזכאות הורחבה משמעותית כך שגם צאצאיהם של נשים ממוצא אוסטרי או נשים בעלות תושבות אוסטרית זכאים עתה להגיש בקשה, מה שלא התאפשר ברוב המקרים טרם שינוי החוק. יחד עם זאת, בתקנות החדשות שצפויות להיכנס לתוקף ב-1 במאי, 2022, כל מי שיקבל את האזרחות האוסטרית ולאחר מכן יפעל לקבלת אזרחות זרה אחרת (ויקבל אותה בפועל) או ישרת בצבע קבע, יאבד את אזרחותו האוסטרית.

בדבריו מבקש עו"ד וגנר להדגיש שהתיקון האוסטרי הוא אמנם מאד ידידותי למבקשי הבקשות אך הפקידות האוסטרית, הבודקת ומאשרת ו/או דוחה את הבקשות, מקפידה על דבר החוק – ככתבו וכלשונו!

 

הרשויות האוסטריות אינן עושות הנחות למבקשי האזרחות בנוגע לביסוס קשר בין דורי

מן האמור יש להבין, מדגיש עו"ד וגנר, כי יש לארוג בקפידה ולהוכיח באופן מוצק ומשפטי את הקשר הבין דורי. אמנם חלפו משנת 1933 ועד היום כ-89 שנים והמסמכים הדרושים להוכחת קשרי המשפחה אינם תמיד בנמצא או שאבדו אך הרשויות האוסטריות אינן עושות הנחות בנדון.

במקרים רבים, כך וגנר, הידע והניסיון רב השנים של המשרד בגניאולוגיה מאפשרים את מציאת המסמך ו/או המסמכים, אשר עושים את ההבדל, בארכיונים שונים ברחבי העולם.

לדוגמא, ממשיך ומספר וגנר, רוב העלייה ארצה מאוסטריה החלה בשנת 1933, לאחר עלייתו של היטלר לשלטון. באותן שנים, טרם הקמתה של מדינת ישראל, חלק גדול מהעולים שינו, על דעתם, את שמם הפרטי הרשמי או את שם משפחתם כך שלא נרשם ואין על כך כל תיעוד רשמי מסודר. במקרים כאלה נוצרת לכאורה סתירה ו/או אי התאמה בין השמות המופיעים בניירת הרשמית האוסטרית לבין השמות המופיעים בניירת הרשמית הישראלית. בעיה זאת מאפיינת תיקי בקשות רבים וניתן לפתור אותה ברוב המקרים באמצעות טכניקות וטיעונים משפטיים שונים.

 

תיקון החוק ידידותי למבקשי אזרחות אוסטרית שאבותיהם נרדפו על ידי השלטון האוסטרי

לסיכום, תיקון חוק היסטורי באוסטריה והתקנות החדשות שייכנסו לתוקף בקרוב מאפשרים לעשרות אלפי ישראלים שאבותיהם נרדפו על ידי השלטון האוסטרי להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית. חוק זה על תקנותיו הוא ידידותי למגישים אך מחייב הוכחה מבוססת של הקשר והזיקה בין הדורות השונים ועד לאבות הנרדפים.

 

*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.

כתיבת תגובה

דילוג לתוכן