אזרחות אוסטרית

תנאי הזכאות לקבלת אזרחות אוסטרית ודרכון אוסטרי

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

נכתב על ידי עו״ד ערן וגנר

תוכן עניינים

יצירת קשר

שיתוף מאמר

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp

אזרחות אוסטרית - הקדמה

החל מ-01.09.2020 יהיו זכאים לאזרחות אוסטרית יהודים ניצולי שואה שהיו אזרחי או תושבי אוסטריה שנמלטו או עזבו את אוסטריה עד 15.05.1955 וכל צאצאיהם.

במילים אחרות, בעצם מתאפשרת קבלת אזרחות ודרכון אוסטרי לכל מי שהיה אזרח או תושב אוסטרי, נרדף ע”י הנאצים ולכל צאצאיו כמעט ללא חריגים.

כבר עכשיו ניתן לפנות למשרדנו ולהתחיל בהכנת הבקשה לקבלת האזרחות האוסטרית.

 

עד ל-01.09.2020,  לפי חוקי האזרחות האוסטרית, האזרחות עוברת בקשר דם בלבד ולכן אין חשיבות למקום היוולדו של המבקש או מקום היוולדו של מי מהמשפחה שממנו נובעת הזכאות לאזרחות.

 

הזכאים לפני התיקון לחוק שעבר בתאריך 01.09.2020:

  • מי שנולד לפני 01.09.1983 לאב אזרח אוסטרי שהוריו היו נשואים בעת לידתו.
  • מי שנולד לפני 01.09.1983 מחוץ למסגרת הנישואין ואימו היתה אזרחית אוסטרית זכאי לאזרחות אוסטרית.
  • מי שנולד לאחר 01.09.1983 זכאי לאזרחות אוסטרית במידה ואביו או אימו היו אזרחים בעת היוולדו.

 

למקרים הנ”ל יש לא מעט סייגים כגון האם למבקש יש אזרחות אחרת (למעט הישראלית) וכיצד היא נרכשה, האם המבקש שירת בצבא קבע שאינו אוסטרי או בשרות המדינה שאינו אוסטרי.

 

החל מ-01.09.2020 חוק האזרחות הורחב בצורה משמעותית. מדובר ברפורמה משמעותית שעיקרה מכוון לקבלת אזרחות אוסטרית ליהודים נרדפי הנאצים וצאצאיהם וניצולי שואה תושבי אוסטריה וצאצאיהם שנמלטו מאוסטריה עד ל-15.05.1955.

הזכאות לאזרחות אוסטרית גם הורחבה לא רק למועמדים שהיו אזרחים אוסטרים וצאצאיהם אלא גם לכאלה שהיו תושבי אוסטריה אך לא היו אזרחים ובלבד שהיו חסרי אזרחות או בעלי אזרחות של אחת ממדינות המונרכיה האוסטרו גרמנית טרם מלחמת העולם הראשונה.

מדובר במדינות צ’כיה, סלובקיה, הונגריה, מדינות יוגוסלביה לשעבר, חלקים מרומניה וחלקים מאיטליה.

 

בפירוט מעט יותר רחב, מעגל הזכאים גדל משמעותית כך שיהיו זכאים לקבלת אזרחות ודרכון אוסטרי:

  • מי שנולדו לפני 01.09.1983 לנשים ולצאצאיהן (אמא, סבתא, סבתא רבה) שהיו בעלות אזרחות אוסטרית או תושבות אוסטרית לפי גבולות אוסטריה הנוכחיים.
  • שירות בצבא זר או בשירות המדינה הפך לתנאי לא רלוונטי ולכן יהיו זכאים לאזרחות אוסטרית גם כאלה ששירתו בצבא קבע או היו עובדי מדינה.
  • בעלי אזרחות נוספת וצאצאיהם שאיבדו את האזרחות האוסטרית שלהם מפני שיש להם אזרחות נוספת יהיו זכאים לקבלת האזרחות האוסטרית.
  • ילדים מאומצים יהיו זכאים לאזרחות אוסטרית ובלבד שאחד מהוריהם זכאי לאזרחות אוסטרית.

 

יתרונות העבודה עם משרדנו

  • למשרד ניסיון של 20 שנה בהסדרת האזרחות והדרכון האירופאי.
  • צוות המשרד כולל משפטנים הדוברים את השפה הגרמנית כך שהבקשות עבור לקוחותינו יוגשו ישירות באוסטריה או דרך הקונסוליה האוסטרית בישראל בהתאם לנדרש בדגש על זירוז הטיפול בבקשות האזרחות.
  • למשרד ניסיון רב במחקר גנאולוגי ובאיתור מסמכים אוסטרים של המשפחה בארכיונים השונים (עו”ד ערן וגנר הינו גנאולוג ותיק).
  • המשרד מספק שירותי VIP שמשמותן שללקוח אין כל טרטורים במהלך התהליך כגון איסוף המסמכים הרלוונטיים והכנתם להגשה לרשויות האוסטריות.
  • חלק עיקרי משכר הטרחה מבוסס על בסיס הצלחה ומשולם בסוף ההליך עם קבלת האזרחות האוסטרית.

יתרונות, זכויות והטבות שמקנה האזרחות האוסטרית

בשל ההקלות המשמעותיות שנכנסו לתוקפן בשנת 2020, שיעור הזכאים לקבלת אזרחות אוסטרית עלה בצורה משמעותית.

מדובר בהזדמנות יוצאת דופן שמספקת לא מעט יתרונות, זכויות והטבות. להלן המרכזיות שבהן:

  • פטור מוויזה לארה"ב ולמדינות נוספות – בתור אזרחים של אוסטריה תהיו בעלי פטור מלא מהצורך בקבלת ויזה לארה"ב ולמדינות נוספות בעולם כגון אוסטרליה. כל שתצטרכו זה לרכוש כרטיס טיסה ותו לא. אין צורך בתהליכים ארוכים לשם קבלת ויזה או בתשלום של אגרות יקרות.
  • כניסה למדינות שחסומות בפני ישראלים – בהווה וגם בעתיד, תמיד יהיו מדינות שיחסמו את שעריהן לכניסת ישראלים, אך בתור אזרחים אוסטרים חסמים כאלו לא יהיו רלוונטיים עבורכם.
  • לעבוד באירופה – כיום, מי שמחזיק אך ורק באזרחות ישראלית, יכול לעבוד באירופה במסגרת עבודות סטודנטיאליות חלקיות בלבד או עם אישור עבודה מיוחד (במסגרת רילוקיישן). בתור אזרחים אוסטרים תוכלו לעבוד בכל מדינה באיחוד האירופאי, לפתוח עסקים באירופה, לעבוד באופן חוקי במדינות נוספות בעולם, לקבל סיוע לעסקים חדשים ועוד.
  • לגור באירופה – ולא רק באוסטריה, אלא בכל מדינה שתרצו באיחוד האירופאי ללא צורך באישורים כלשהם וללא הגבלת זמן. בנוסף, תוכלו ליטול הלוואות ומשכנתאות בתנאים נוחים לרכישת דירות, לרבות דירות להשקעה.
  • השכלה גבוהה בחינם – במדינת ישראל אפשרויות הקבלה ללימודים אקדמאיים מוגבלות וההוצאות לרכישת תואר אקדמי גבוהות מאוד. באירופה לעומת זאת וגם באוסטריה, הלימודים הם בחינם לאזרחים וגם כוללים סבסוד מחיה.
  • אין מיסוי כפול – אוסטריה וישראל חתומות על אמנה שקובעת כי מי שמשלם מס בישראל אינו צריך לשלם מס באוסטריה (אם לא עובדים באוסטריה כמובן) ואין צורך להציג דיווחי מס לרשויות באוסטריה.
  • מדינה סוציאלית מתקדמת – אזרחי אוסטריה נהנים גם מתנאים סוציאליים נרחבים, שירותי בריאות מתקדמים, חינוך ברמה גבוהה וקצבאות שקשה למצוא בכל מקום אחר.

 

אזרחות אוסטרית לילדים

באופן כללי, רק ילדים שנולדים לאזרח אוסטרי מקבלים את האזרחות באופן אוטומטי וכל שיש לעשות הוא רק לרשום אותם במרשם של משרד הפנים האוסטרי, אך עדיין, לילדים שנולדו מחוץ לאוסטריה, מדובר בהליך בירוקרטי שצורך לא מעט אישורים נוטריונים כגון תעודות לידה, תעודות נישואין של ההורים ותעודות המעידות על אזרחות ישראלית של בני המשפחה.

עבור ילדים שנולדו לפני אישור ההתאזרחות באוסטריה של אחד מהוריהם, אזרחותם לא ניתנת באופן אוטומטי ויש להגיש בקשה עבור כל אחד מהם בנפרד. ניתן ורצוי להגיש את הבקשה עבור כל בני המשפחה (המבקש וילדיו), על מנת לחסוך זמן.

ישנם עוד מספר דברים שחשוב לדעת על זכויותיהם של ילדים בקבלת אזרחות אוסטרית:

  • בעקבות ההקלות בקבלת אזרחות אוסטרית גם ילדים לאישה אוסטרית זכאים לאזרחות ולכן אם אתם הצאצאים שלה, אתם עשויים להיות זכאים לאזרחות אוסטרית.
  • לא רק הילדים אלא גם הנינים והנכדים, כולם רשאים להוציא אזרחות אוסטרית. הדבר נכון גם לגבי ילדים שאומצו, כל עוד אחד מההורים כבר קיבל אזרחות אוסטרית והם אומצו באופן חוקי ורשמי בהיותם קטינים.
  • נושא השירות הצבאי – ילדים לאזרח אוסטרי ששירתו שירות צבאי חובה ו/או משרתים עדיין במילואים, זכאים גם כן להגיש בקשה לאזרחות אוסטרית. למעט מקרים יוצאי דופן, מי ששירת בעבר בצבע קבע (ובהווה כבר לא) אף הוא רשאי לעשות זאת. יחד עם זאת, משרתים פעילים בצבא קבע אינם נכללים בזכאות, אך אם יש להם ילדים, הם כן יכולים להגיש בקשה. לדוגמא, אם אתם משרתים בצבא קבע, לא תוכלו לקבל אזרחות אוסטרית אך ילדיכם כן. כאשר תעזבו את צבא הקבע תוכלו להגיש בקשה עבורכם.

 

שאלות ותשובות על הסדרת אזרחות אוסטרית ודרכון

כן, ניתן לדלג בין הדורות כך שהבקשה תוגש רק עבור צאצא מסוים ולא תוגש עבור אביו או אימו (לפי ההקשר של הצד האוסטרי).

ככלל, עדייו לא נקבעו ההוראות המדויקות איזה מסמכים יש להגיש, אך ניתן כבר לומר כי יש מסמכים שבוודאות צריך לאסוף:

  • מסמכים אוסטרים כגון תעודות לידה, תעודות אזרחות, דרכונים, תעודות מסע, תעודת גולה, רישומים בארכיונים ממשלתיים באוסטריה ועוד המוכיחים כי מעניק האזרחות היה אזרח או תושב אוסטרי וכי הוא עזב את אוסטריה כתוצאה מחשש או מרדיפה בפועל ע”י המשטר הנאצי וגרורותיו.
  • טופס המפרט את קורות החיים של קורבן הרדיפה הנאצית עליו מבוססת הבקשה (מקומות מגורים, תאריכי ומקומות לידה ונישואין, מחנות עבודה, תאריך יעיר עזיבת אוסטריה)
  • מסמכים הקושרים בשרשרת בין מעניק האזרחות לבין המועמד לקבלת האזרחות כגון תעודות לידה, תעודות נישואין וגירושין ותעודות שינוי שם.
  • העתק דרכון ישראלי בתוקף ותעודת זהות ישראלית של מבקש האזרחות האוסטרית.

כן, בכדי לחסוך זמן טיפול ולהכין את הניירת מראש, לאור הצפי שיוגשו בקשות רבות, כדאי כבר לפנות למשרדינו לתחילת טיפול.

כן, כשמבקש הבקשה עונה לקריטריונים הרלוונטיים אבל הוא הורשע בעבירות חמורות או השתתף בפעילות טרור או ניסה לפגוע בדמוקרטיה האוסטרית.

קשה להעריך עלות טיפול כי כל מקרה שונה ממשנהו. כן ניתן לומר כי עלות הטיפול נגזרת ממספר גורמים: טיב המסמכים האוסטרים שבידי המבקש והאם יש צורך במחקר גנאולוגי, אישורים ותרגומים נוטריונים, מספר המבקשים במשפחה ושכר טרחת העורך דין בהתאם להיקף העבודה הנדרשת.

בכל מקרה, עלות הטיפול תהיה ידועה ללקוח מראש לחלק משמעותי משכר הטרחה ישולם על בסיס הצלחה עם קבלת האזרחות האוסטרית.

הדרכון יונפק ע”י הקונסוליה הקרובה למקום מגוריך. ניתן גם להגיע לוינה ולבקש את הנפקת הדרכון ישירות שם.

עו”ד ערן וגנר מסביר על החוק החדש שצפוי להיכנס לתוקף באוסטריה ב-1/9/2020:

האם אפשר לקבלת אזרחות אוסטרית אם כבר יש אזרחות כפולה?

מה לגבי זכאות לאזרחות אוסטרית לבן הזוג?

מן התקשורת

שיתוף מאמר

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp

יצירת קשר