דרכון אוסטרי מקנה למחזיק בו שלל הזדמנויות להתפתחות אישית ומקצועית ומאפשר לו לגור, ללמוד ולעבוד בכל מדינות האיחוד האירופי. איך אפשר למקסם את הסיכויים לקבלת הדרכון האוסטרי המבוקש?
לפני כעשרה חודשים נכנסה לתוקף רפורמה מקיפה בחוק האזרחות האוסטרי המאפשרת לצאצאי ניצולי שואה יוצאי אוסטריה לקבל אזרחות אוסטרית. הערכה צנועה היא כי נפתחה האפשרות לקבלת האזרחות האוסטרית ובעקבותיו דרכון אוסטרי עבור עשרות אלפי ישראלים.
אזרחות אירופאית יכולה לפתוח אין ספור דלתות והזדמנויות במשך כל חיו של אדם, בעיקר כשמדובר בדרכון אוסטרי הנחשב לאחד מבין חמשת הדרכונים הטובים ביותר בעולם.
מהם היתרונות הנלווים לקבלת דרכון אוסטרי?
הדרכון האוסטרי מאפשר, בין היתר, מגורים, שהות ולימודים אקדמיים מסובסדים בכל מדינות האיחוד. הוא מאפשר כניסה לארה"ב ואוסטרליה ללא ויזה ומגורים בשוויץ. והכי חשוב – קבלת תנאים סוציאליים מלאים בכל מדינות האיחוד שרובן עם מערכות רווחה מן המתקדמות בעולם. אנשי עסקים נהנים מהטבות נוספות כגון רכישת נדל"ן וקבלת תנאי אשראי נוחים יותר מבנקים אירופאיים.
במילים אחרות, כל הטבה לה זכאי אזרח אירופאי במדינתו, יהיה זכאי לה גם אזרח אוסטרי במידה והוא חי באותה מדינה.
מהם התנאים המחייבים לצורך קבלת אזרחות אוסטרית?
עו"ד ערן וגנר, מומחה להסדרת האזרחות האוסטרית, מסביר כי החוק האוסטרי החדש שנכנס לתוקף לפני כעשרה חודשים הוא מעין "חוק שבות" לניצולי שואה וצאצאיהם. לפי החוק החדש, צריכים להתקיים מספר תנאים בסיסיים מצטברים לקבלת האזרחות האוסטרית:
- ניצול השואה, היה אזרח אוסטרי או תושב קבע באוסטריה (שאינו אזרח) ובעל אזרחות של אחת ממדינות שהיו בעבר שייכות לקיסרות האוסטרו הונגרית או חסר אזרחות ובלבד שחי בגבולות הנוכחיים של אוסטריה. בשונה מהחוק הישן, נפתחה אפשרות לקבלת האזרחות לצאצאים של תושבי קבע ולא רק של אזרחים אוסטריים.
- ניצול השואה היה נרדף ע"י הנאצים על רקע גזעני ועזב את אוסטריה בין השנים 1933-1955.
- יש קשר ישיר בין ניצול השואה לצאצא מבקש האזרחות, דהיינו מבקש האזרחות הוא בן/בת, נכד/נכדה, נין/נינה של ניצול השואה. גם ילד מאומץ של ניצול השואה או צאצאיו זכאי לקבלת האזרחות האוסטרית.
הקלות בקבלת אזרחות אוסטרית לעומת חוק האזרחות הישן
בניגוד לחוק האזרחות האוסטרית הישן שהגביל משמעותית את בעלי הזכאות לאזרחות אוסטרית, אין חשיבות אם ניצול השואה הוא זכר או נקבה, האזרחות ניתנת גם למי ששירת שרות קבע בצבא זר או עבד בתפקיד ציבורי או שהוא בעל אזרחות זרה נוספת מלבד האזרחות הישראלית.
בפועל בכדי להגיש בקשה לקבלת האזרחות האוסטרית, יש להציג ניירת אוסטרית מתאימה של ניצול השואה שהיא הבסיס לכל בקשה וכן ניירת נוספת מתורגמת ומאומתת נוטריונית שקושרת בין ניצול השואה ובין מבקש הבקשה. לעיתים, למבקש הבקשה אין כל מסמכים אוסטריים או ברשותו מסמכים אוסטריים חלקיים ובמקרה כזה עדיף להיעזר בשירותיו של גנאולוג אוסטרי המומחה באיתור מסמכים רלוונטיים בארכיונים באוסטריה.
מקסום אחוזי ההצלחה באמצעות פניה לעורך דין מקצועי ומנוסה
יצוין כי הגשת בקשה על ידי עורך דין הבקיא בתחום ממקסמת את אחוזי ההצלחה. הגשת בקשה ללא ליווי מתאים עלולה להסתיים במפח נפש. במקרה הפחות חמור, הבקשה תיארך זמן רב ותהיה כרוכה בהוצאות מיותרות ובזבוז זמן. במקרה החמור יותר, הבקשה עלולה להידחות ואז יהיה צורך לפנות לערעור בבית משפט באוסטריה, מה שיגרום להוצאות גבוהות נוספות ולא בהכרח יביא לתוצאה הרצויה.
עו"ד ערן וגנר, גנאולוג ונוטריון עוסק בהסדרת אזרחות אירופאית מזה 20 שנה, מתמחה בהסדרת אזרחות אוסטרית ומנהל פורום לאזרחות אוסטרית באתר LawGuide.
*לתשומת ליבך, המידע בעמוד זה אינו מהווה יעוץ מכל סוג או המלצה לנקיטת הליך או אי נקיטת הליך. כל המסתמך על המידע עושה זאת על אחריותו בלבד. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת.